Even voorstellen…Jamaa Taharrasst (Kring Jongeren)

Jamaa Taharrasst zet samen met Astrid Philips de kring “Jongeren” op binnen het ANE. Wie is Jamaa? Wat doet ze voor werk of studie? Waarom vindt zij dat ervaringsdeskundigen belangrijk zijn voor jongeren? En hoe helpt het ANE haar kring hierbij?

Ik had een interview met Jamaa op haar (vrijwilligers)werk bij Stichting Aminah in Bos en Lommer.

Door Matthijs Post

Zou je iets over jezelf willen vertellen?

Ik ben geboren in de Baarsjes en ik woon nu met veel plezier in de wijk Slotermeer in Nieuw West. Ik ben alleenstaand en heb een zoon van tien. Ook heb ik een kat waar ik dol op ben. Ik kan chaotisch zijn maar word heerlijk ontspannen van mijn hobby’ lezen en tekenen. Verder kan ik geen dag zonder koffie en het water loopt mij al in de mond als ik aan sushi denk.

Studeer of werk je?

Ik zit nu in het tweede jaar van de studie “Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn” bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop stage bij het ANE waar ik samen met Astrid Philips, kwartiermaker bij het ANE en docent van de Hogeschool van Amsterdam, de kring “Jongeren” opzet.

Waarom zijn ervaringsdeskundigen belangrijk voor jongeren?

Ik denk dat er nog te weinig preventie is voor jongeren. Als ik zelf meer voorlichting had gehad van mensen die ik vertrouwde dan had ik waarschijnlijk niet zoveel jaren depressies gehad. Hoe eerder jongeren voorlichting krijgen over psychische ziektes hoe eerder ze aan de bel kunnen trekken. Ik weet uit eigen ervaring ook hoe lastig het is over bepaalde dingen te praten. Er is veel schaamte. Ervaringsdeskundigen maken een groot verschil. Zij hebben dezelfde of vergelijkbare moeilijkheden gekend en zijn daar uit gekomen. Daarom zullen jongeren eerder eerlijk zijn over hun problemen naar een ervaringsdeskundige dan naar een ouder, leraar of psycholoog. 

Hoe ver zijn jullie met de kring “Jongeren”?

Op dit moment zoeken we jongeren tussen de 12 en 27 jaar met ervaringskennis voor onze kring. We willen samen met hen kijken waar zij tegen aanlopen. Horen hoe zij naar de dingen kijken. We zoeken ook de “onzichtbare” jongeren. Dat zijn jongeren waarbij het lijkt alsof het goed gaat, terwijl dat bij hen van binnen niet zo is. Ik was er zelf ook zo een. We willen de kennis van deze jongeren samenbrengen. In de volgende fase willen we organisaties gaan opzoeken en gaan samenwerken. Binnenkort gaan we picknicken om elkaar beter te leren kennen.

Waarom een “kring” binnen het ANE?

Het ANE is een netwerk met veel verschillende mensen die samen veel kennis hebben. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen. Er is bijvoorbeeld een kring “Armoede”. En er zijn ook jongeren met armoede problemen. Reinier Schippers, ook van het ANE, doet momenteel met zijn kring heel veel ervaring op over het werken van ervaringsdeskundigen in teams met “traditionele” professionals. Met alles wat ze daar leren kunnen wij ook weer ons voordeel doen. De kring “Deskundigheidsbevordering” heeft nuttige kennis over hoe ervaringsdeskundigen in hun werk te versterken. Dat is het mooie van het ANE. Het is zo ingericht dat de verschillende kringen elkaar versterken.

Gun jij jongeren met problemen ook dat ze in aanraking kunnen komen met ervaringsdeskundigen? Doe mee met de kring “Jongeren”. Stuur een e-mail naar jamaa.taharrasst@hva.nl

Ga naar de inhoud