ANE College: “Briefje uit de hemel”

Over onze gastspreker: Francisca Flinterman

Francisca Flinterman (56) groeide op in een kleine, sektarische geloofsgemeenschap in Rotterdam. Haar hele leven stond in het teken van een beklemmend geloof. En in haar dagelijkse leven werd alles voor haar van hogerhand bepaald: van huisinrichting, kledingstijl en huishoudelijke vaardigheden tot hobby’s en studiekeuze.

Ontwikkeling eetstoornis Boulimia Nervosa

Op haar 28e viel de gemeenschap uit elkaar en stond ze er alleen voor. Ze moest haar eigen weg gaan vinden in een wereld die ze maar beperkt kende.

Het bleek een moeilijke weg die met veel vallen en opstaan gepaard ging. Ze ontwikkelde een ernstige vorm van de eetstoornis Boulimia Nervosa, die haar jaren in zijn greep zou houden. Gelukkig vond ze de juiste mensen op haar pad.

Weg naar boven

In 1995 is Francisca naar Amsterdam verhuisd. Op haar dertigste besloot ze alsnog scheikunde te gaan studeren. Aansluitend is ze promoveerd op patiëntenparticipatie in onderzoeksagendering. Sinds 2013 is Francisca adviseur gezondheid en welbevinden bij GGD Amsterdam. Zij houdt zich onder andere bezig met het implementeren van brede zienswijzen op gezondheid binnen gezondheidsbeleid en zorgpraktijk. Juist haar persoonlijke ervaringen maken dat ze het erg belangrijk vindt dat we het verhaal van mensen serieus nemen en de mens als geheel zien. De mens is altijd meer dan een al of niet goed functionerende set van lichaam en geest. Dat besef probeert ze in haar werk als adviseur handen en voeten te geven met behulp van het concept positieve gezondheid.

Boek “Een briefje uit de hemel”

Vanuit de behoefte om haar eigen verhaal te delen en te integreren in haar huidige leven en zo tot heelheid te komen, is Francisca gaan schrijven. In oktober 2018 kwam haar autobiografische roman ‘Een briefje uit de hemel’, uit bij uitgeverij Aspekt. Hierin beschrijft ze op ontroerend eerlijke wijze haar ervaringen, zowel binnen de sekte als op haar weg naar bevrijding.

ANE College

ANE College “Een briefje uit de hemel” vindt plaats op donderdag 1 oktober 2020 van 15.00-17.00 in Huis van de Wijk De Havelaar (Amsterdam stadsdeel West)

Lees op de website Institute for positive health meer over positieve gezondheid.

Beperkt aantal aanwezigen mogelijk dus wees er snel bij en hoor van Matthijs of het gelukt is.

Aanmelden bij matthijs.post@amsterdam.nl.