Bijpraten met…Alex van Veen

Onder de noemer “Hoe breng jij de zomer door?” bellen we deze zomer een aantal mensen uit het ANE netwerk om bij te praten. Vandaag spreken we Alex van Veen. Alex werkt als trainer bij het Herstelbureau van HVO-Querido. 

Hoi Alex, hoe gaat het met je? Heb je nog leuke plannen voor deze zomer?

Het gaat goed met mij! Vanwege het corona virus heb ik er voor gekozen dit jaar niet op vakantie te gaan. Ik neem wel elk jaar minstens twee weken vrij in de maand augustus omdat ik (bijna) elk jaar mijn zus(je) in Schotland bezoek en naar het festival Lowlands ga. Helaas gaat Lowlands dit jaar niet door want de meerdaagse festivals zijn verboden. Mijn zus heeft met haar man een bistro in een klein dorpje aan de rand van de Schotse Hooglanden dus ideaal om daar lekker te eten en te wandelen. Ook dat sla ik dit jaar over vanwege het corona virus.

Zou je in kunnen uitleggen wat jij doet in jouw baan?

Ik werk bij het Herstelbureau onder andere als trainer met de competentie “Ervaringsdeskundigheid”. We begeleiden herstelgroepen en geven trainingen zoals de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) training en de HOP training (Honest Open Proud). Deze trainingen komen uit Amerika en slaan erg goed aan. De WRAP gaat over bewust zijn van je eigen kracht en hoe je voor jezelf een goed gevoel kunt vasthouden. Hij maakt je heel krachtig. Ik vind dat heel leuk om te doen ook omdat ik zie, dat het mensen  goed doet. De HOP training gaat over openheid. Wat vertel ik wel of niet over mijzelf aan anderen. Hierdoor laat je je niet zo maar overvallen door anderen, maar houd je de regie over wat jij aan wie kwijt wilt. Mensen met een zelfstigma of mensen die het moeilijk vinden over bepaalde dingen van zichzelf te vertellen, kunnen hier veel aan hebben. Verder houd ik mij bezig met het positioneren van ervaringsdeskundigheid binnen onze organisatie. Ik loop bijvoorbeeld mee met onze adviseur Ervaringsdeskundigheid, Odette Hensen, om draagvlak te creëren binnen onze organisatie voor het ontwikkelen en inzetten van ervaringskennis. HVO-Querido ziet dit als een belangrijke kennisbron naast Praktijkkennis en Professionele kennis. We bieden hiervoor onder andere de oriëntatiecursus “werken met eigen ervaring” aan. Behalve dat onze werknemers en cliënten deze cursus mogen volgen, kunnen ook mensen van buiten HVO-Querido zich aanmelden.   

Heb je een voorbeeld van waar het inzetten van ervaringskennis iets moois heeft opgeleverd?

Door mee te doen met onze activiteiten (her)ontdekken veel mensen hun kracht. Wat me altijd bij blijft was de opmerking die een van onze deelnemers maakte: “ik ben erachter gekomen wie ik eigenlijk ben, een hele sterke vrouw”.

Waar kijk je deze week het meest naar uit?

Ik ga deze week samen met een aantal collega’s weer een HOP-training geven. Deze keer aan werknemers van twee partnerorganisaties in Amsterdam. Leren van elkaar, verbinden, samen optrekken en elkaar versterken. Samen meer mogelijk!

Ga naar de inhoud