Bijpraten met…Mark Schramade

Onder de noemer “Hoe breng jij de zomer door?” bellen we deze zomer een aantal mensen uit het ANE netwerk om even bij te praten. Vandaag spreken we met Mark Schramade, sinds kort werkzaam bij de Sociale Maatschap. Mark is daar de manager van de acht buurtteams in Amsterdam Noord en Zuid.

Hoi Mark, heb je nog leuke plannen voor deze zomer?

Jazeker! Ik ga vooral hard werken. En in deze periode slechts een paar dagen weg. Vorig jaar heb ik mijn zee zeildiploma gehaald en ik ga binnenkort met vrienden twee keer een lang weekend zeilen vanuit Workum het IJsselmeer op en ook naar de Waddenzee. De zeehonden, goede wind, het aanleggen op de eilanden. Een hele fijne manier van ontspannen.

Vind jij het belangrijk om ervaringsdeskundigen in te zetten naast meer ‘traditionele’ hulpverleners in de buurtteams?

Ik heb als directeur in 2007 samen met anderen de Minnesotakliniek opgezet bij de Jellinek naar een voorbeeld van Amerikaanse herstelzorg. De nadruk bij dit type behandeling is het in groepen, sámen werken aan je herstel. Van elkaar leren. En elkaar inspireren. “Addiction Counselors” hielpen mee bij deze groepen. Dat zijn ervaringsdeskundigen die minimaal vijf jaar in herstel zijn en in de VS in Minnesota een serieuze opleiding hebben gedaan van 1 jaar. Zij waren zo verschrikkelijk goed en hadden zo’n goed contact met de klanten. Daar is het zaadje voor mij geplant.

Ik ben daarom heel blij dat er bij de buurtteams ook ervaringsdeskundigen werken. Ik heb daar veel vertrouwen in. Ik hoor bij de buurtteams ook alleen maar positieve geluiden over het samenwerken met de ervaringsdeskundigen. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wie wat het beste kan doen binnen de buurtteams. En wij gaan dit beschrijven in functieprofielen. Zo ook voor ervaringsdeskundigen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf van wat een ervaringsdeskundige wil. Hij/zij kan dan extra opleiding gaan doen om zich te specialiseren.  

Hoe vind je het dat het ANE een stedelijke leerlijn aan het ontwikkelen is, samen met de  ervaringsdeskundigen die werken in de buurtteams?

Daar sta ik 100% achter. Ik vind dat alle buurtteammedewerkers zich moeten blijven ontwikkelen. En ook dat specialisten in een buurtteam contact hebben met collega’s uit andere buurtteams met dezelfde specialisatie. Noem het bijvoorbeeld vakgroepen. En dan is het fijn dat er via het Amsterdams Netwerk Ervaringsdeskundigen (ANE) extra expertise wordt ingebracht, als het gaat om het ontwikkelen van zo’n stedelijke vakgroep Ervaringsdeskundigen.

Hoe kijk jij aan tegen het cultuurverschil tussen de ervaringsdeskundigen en de andere professionals, die veelal een praktijkopleiding in zorg of welzijn hebben gehad?

Ik heb de indruk dat dit al behoorlijk aan het veranderen is. Ik hoor steeds minder negatieve of laatdunkende verhalen vanuit de ‘traditionele’ hulpverleners over de ervaringsdeskundigen. En ik hoor dat organisaties zoals Arkin stimuleren dat ook de ‘traditionele’ hulpverleners meer over hun eigen worstelingen delen. Ze worden opener waardoor ook zij een betere aansluiting bij de Amsterdammer krijgen.

Waar kijk je deze week het meest naar uit?

Dat ik komende maandag weer een teamleidersoverleg heb over de ontwikkeling van de huidige acht teams in Noord en Zuid. Ervaringsdeskundigheid staat dan ook geagendeerd. Ik geniet er van dat we het sámen doen en hecht zeer aan het opbouwen van een goede band met elkaar. Mensen mogen dan zeggen wat ze er van vinden. Open zijn naar elkaar vind ik namelijk een voorwaarde om goed te kunnen samenwerken.


We spreken nog veel meer mensen deze zomer. Lees hier hoe oud Voorzitter van de Raad van Bestuur van HVO-Querido, Clemens Blaas, zijn zomer doorbrengt.

Ga naar de inhoud