Drieluik “de doula’s, ervaringskennis en nieuw werk”

Het Psychiatrie Café, het Herstel-Lab, de Vrijwilligers Academie en het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis (ANE) organiseren naar aanleiding van de krachtige emotionele film “Doula’s van de stad” een drieluik over: de doula’s, ervaringskennis en nieuw werk.

Foto Robin Haurissa

“De doula’s zijn Amsterdamse vrouwen. Zij zijn een vrouwelijke economie. Die in de haarvaten van de wijken zitten. Die moeders ondersteunen met opvoedkundige problemen met hun kinderen. Die eenzame overledenen ritueel wassen. Die jonge jongens op straat leren boksen om hun agressie een andere kant op te werpen. Die taallessen geven. Die huiselijk geweld achter de voordeur vermoeden. Die criminaliteit weten te keren door moeders in het centrum te stellen.”

– Adelheid Roosen in het tv-programma Mondo naar aanleiding van de mede door haar gemaakte film “Doula’s in de stad”

  1. Online vertoning van de film ‘Doula’s van de stad’ + nagesprek

Woensdag 23 februari 19.00-21.30 (entree vanaf 18.45)

Na de film gaat Bram Vreeswijk (oprichter van het Herstel-Lab) in gesprek met doula Diana en iedereen die aanwezig is over het werk van de doula’s en een nieuwe economie waarin er geld is voor dat wat we van waarde vinden.

Presentatie: Dini Glas.

De film (entree vanaf 18.45) is wo 23 februari te zien via de zoomlink van het Psychiatrie Café. Klik hier voor de zoomlink.   

  1. ANE College Nieuw werk voor ervaringsdeskundigen

Dinsdag 15 maart 15.00-17.00

De overtuiging dat ervaringskennis waardevol is neemt toe. Er zijn steeds meer (goed opgeleide) ervaringsdeskundigen. Maar er is nog te weinig betaald werk voor ervaringsdeskundigen.

Hoe komt dit? En wat kunnen we hier aan doen?

In het ANE college ‘Nieuw werk voor ervaringsdeskundigen’ nodigt ervaringsdeskundige en actiefilosoof Bram Vreeswijk je uit om hier over mee te denken. Betaald werk is geen natuurverschijnsel. Het is iets dat door mensen – die posities hebben binnen organisaties en bedrijven – wordt bedacht. Om allerlei redenen lijken deze mensen verkeerd te denken. Organisaties, bedrijven en onze economie als geheel veroorzaken enorme inkomens ongelijkheid, een veel te grootte financiële sector, klimaatopwarming en vervuiling.

Geïnspireerd door onder meer de filosoof Alfred North Whitehead en de film ‘De doula’s van de stad’ zal Bram stellen dat de oplossing ligt in ervaringskennis. De kunst is om vanuit ervaringskennis opnieuw naar werk en geld te leren kijken. De oplossing ligt bij ons!

Dit college is de aftrap van de kring: Nieuw Werk bij ANE. Deze kring is zowel bedoeld voor ervaringsdeskundigen als voor niet-ervaringsdeskundigen die staan voor een sociaal en inclusief Amsterdam. Met deze kring willen we concrete  stappen gaan zitten richting de realisering van nieuw werk voor ervaringsdeskundigen in de Stad.

Presentatie: Dini Glas.

Inschrijven

  1. Masterclass Recht doen aan de kennis van de doula’s

Dinsdag 12 april 15.00-17.30

Aan de hand van fragmenten uit de film ‘Doula’s van de stad’ gaan Jaap Vriend en Renate Schepen met jullie in gesprek over kwetsbaarheid, zorgzaamheid en solidariteit. Wat kan kunnen formele instanties leren van de informele feminiene economie? En hoe wordt Amsterdam een stad waar er voor iedereen wordt gezorgd?

Inschrijven

Naar de inhoud springen