Ervaringsdeskundige Risma volgt haar hart

Het was winter en een cliënt van ervaringsdeskundige Risma Soekhie raakte in paniek door een binnen gekomen energierekening. Ze kon hem nu niet betalen. De maatschappelijk werkers waren niet beschikbaar door vakantie en ziekte. Wat doe je dan? Risma deed wat haar hart haar ingaf. Ze belde de energiemaatschappij om te vragen of de rekening later betaald mocht worden. Toen was de cliënt gerustgesteld. Later toen Risma dit tijdens een vergadering van het Wijkteam vertelde was men niet blij, want een vrijwilliger mag dit niet doen. Een mooi voorbeeld van wie Risma is en welke dilemma’s er in de systeemwereld spelen. Protocollen versus het volgen van je hart.

Risma heeft veel ervaringskennis. Ze kent armoede. Eerst in Suriname en later in Amsterdam. Ze moest al als kind werken en kon niet mee met schooluitjes wegens gebrek aan geld. Ze kreeg net als haar moeder te maken met huiselijk geweld waardoor ze meerdere keren naar een blijf van mijn lijf huis moest. Ook had ze grote lichamelijke problemen. Ze bleek een dwarslaesie te hebben. Na haar operatie moest ze zes maanden revalideren.

Risma (rechts) deelt voedsel uit vanuit de Buurtwerkkamer

Ondanks dat Risma continu pijn voelt is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Sterker nog ze heeft het erg druk. Naast haar twee vrijwilligersbanen als ‘Steunvrouw’ voor Buurtteam Noord en ‘Leefbaarheidsambassadeur van de buurt’ voor woningbouwvereniging Rochdale, zit ze in een klankbordgroep van FNO Zorg voor kansen en heeft ze een weggeef winkel opgericht. Door haar vele contacten in de buurt zag ze namelijk dat er veel armoede is. Ze wist via de gemeente, het Rode Kruis en commerciële bedrijven veel voedsel binnen te krijgen. Elke woensdag voorziet ze nu, samen met haar team, tussen de vijftig en negentig mensen van voedsel en andere artikelen. Ze heten de “Moeders van Noord”. Binnenkort zijn ze een stichting. Risma heeft ook voor de vele kinderen uit haar buurt al van alles georganiseerd. Ze is een echte verbinder en ze heeft nog veel meer plannen.  

Het team van Risma (door corona waren vier mensen niet aanwezig op deze foto)

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je ook meehelpen aan dit mooie initiatief?

Risma zoekt nog mensen die fondsen en subsidies kunnen binnenhalen en een penningmeester die de administratie bijhoudt. Heb je interesse?

Bel of whatsapp Risma op 06-44927273

Ga naar de inhoud