Nader kennismaken: Eric van der Eerden

Per 1 april start ik als kwartiermaker/coördinator binnen ANE. Ik heb er veel zin in en hoop jullie allemaal zo snel mogelijk (weer) te ontmoeten!

Geboren in Brabant in 1964 ben ik via omzwervingen (Rotterdam en Amsterdam) 30 jaar geleden in Zaandam geland. Daar heb ik samen met mijn geliefde 4 zoons gekregen, waarvan er nog eentje thuis woont. In Amsterdam heb ik algemene economie gestudeerd, met als specialisaties ontwikkelingseconomie en markering non profit. Na mijn studie heb ik samen met Janny de Boer (auteur van Oog voor de doelgroep) een marketingonderzoeksbureau opgericht, Meetingpoint, bureau voor marktontmoetingen.

niet te geloven

Het overlijden van mijn broer was een traumatische gebeurtenis voor mij. Hij had een ongeluk gehad, woonde op Coudewater (een GGZ-organisatie) en gebruikte medicatie. Hij belandde in coma in het ziekenhuis, waarbij de behandelend psychiater weigerde zijn medicatie voort te zetten. Ik ben toen bestuurslid geworden van het AP/CP. Ik kon niet geloven dat een behandelaar zo veel macht had dat hij tegen de wil van de familie, en tegen de adviezen van collega’s in, kon bepalen wat er moest gebeuren. Er zat iets fout, en de balans moest meer de kant op van de zorggebruiker.

In dat licht ben ik daarna als (senior) beleidsmedewerker gaan werken voor Odion, een begeleidingsorganisatie voor mensen die last hebben van een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ik wilde eraan bijdragen dat mensen zelf meer te zeggen kregen over de ondersteuning die zij nodig hadden. Dat was makkelijker gedacht dan gedaan. 

In 2000 heb ik Odibaan opgericht, zodat arbeids- en studieintegratie beter vorm zou krijgen en daar ben ik directeur geworden. Dat heb ik tot eind 2019 met veel plezier gedaan. Door een fusie met Odion, bedoeld om de kosten te reduceren, werd Odibaan een afdeling van Odion en werd mijn baan overbodig. 

Sinds die tijd heb ik opdrachten uitgevoerd voor de gemeente Amsterdam (als ondersteuner mbt het advies van het Amsterdams Netwerk Ervaringsdeskundigheid over de inkoop van ondermeer buurtteams), heb ik meegewerkt aan de aanvraag van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen om de inzet van ervaringsdeskundigen te professionaliseren en ben ik bezig met een werkboek voor Lansco (de koepel van sociale coöperaties in Nederland). Het afgelopen jaar heb ik voor Cliëntenbelang gewerkt als manager projecten en diensten. 

wens

Mijn grote wens is het om voor een organisatie te werken die gefocust is op het versterken van de invloed van mensen die moeite hebben om mee te draaien in de samenleving. Ik hoop dat ik samen met jullie het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis kan uitbouwen. Daarnaast blijf ik binnen Lansco actief om de beweging rondom sociale coöperaties te versterken. 

Tot snel, Eric van der Eerden

mail: eric@amsterdamsnetwerkervaringskennis.nl

Ga naar de inhoud