Een oproep voor samenwerking met ervaringsdeskundigen in een onderzoek naar hoe gedwongen opname sociale ongelijkheden veroorzaken.
Ik ben Ed Kiely (voornaamwoorden: die/diens), een onderzoeker aan de Queen Mary Universiteit in London (en als gastonderzoeker werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam). Mijn onderzoek gaat over hoe gedwongen opname sociale ongelijkheden veroorzaken. Het is geen medisch onderzoeksproject, maar gemotiveerd door emancipatie en om discriminatie tegen te gaan. Mijn onderzoek loopt tot 2027 door.
Ik heb persoonlijke ervaring met psychische ingewikkeldheden. Ik heb zowel GGZ en transgenderzorgdiensten gebruikt in Nederland en Engeland. Maar zelf ben ik nooit (gedwongen) opgenomen geweest in een instelling. Daarom wil ik graag met ervaringsdeskundigen samenwerken.Ik wil graag een panel van ervaringsdeskundigen opzetten, om het project te plannen en feedback te geven. Samen met mij zullen de groepsleden het onderzoek inrichten, de methode en resultaten bespreken en feedback geven. Ik zal mijn onderzoekmateriaal delen (mijn ideeën, plannen, vragenlijsten enz) en de ervaringsdeskundigen zullen alles lezen, overdenken, becommentariëren en discussiëren.
Ik ben dus op zoek naar mensen die gedwongen opgenomen zijn geweest binnen GGZ-instellingen. Het maakt niet uit wanneer of waarom. Ik zoek ervaringsdeskundigen van hele Nederland de online kunnen afspreken. Panelleden hoeven geen interview af te geven. Ze hoeven ook geen van hun eigen verhalen of ervaringen te delen, maar dat mag als ze willen.
De groep zal elke drie maanden online afspreken. De eerste bijeenkomst zal in juni plaatsvinden. Panelleden ontvangen een vergoeding van €30 per uur. Vergaderingen zullen rond 3 uur duren, inclusieve pauzen.
Heb je vragen of wil je lid worden? Stuur mij dan een mailtje op ed.kiely@qmul.ac.uk
Dr. Ed Kiely
Afbeelding van Wolfgang Weiser via Pixabay