Certificaatuitreiking “Ervaringsdeskundigheid in een buurtteam”

Waar zijn die mensen die jou gewoon begrijpen?
Waar zijn die mensen die je niets hoeft uit te leggen?
Waar zijn die mensen met die blik in hun ogen, die houding in hun lichaam en die mindset waarbij je gelijk doorhebt; deze “bro” deze vriendin heeft aan twee woorden genoeg? (Dan van Steen, trainer)

Zoek niet verder!

Want 10 cursisten kregen maandag 11 juli hun certificaat uitgereikt van de praktijkopleiding “Werken met ervaringsdeskundigheid in een buurtteam”. Met een persoonlijke boodschap voor elke cursist door trainers Dan en Lidie en in aanwezigheid van vrienden, familie, oud-cursisten en buurteammedewerkers werd hiermee alweer de 3de editie van deze praktijkopleiding succesvol afgesloten. 

Jezelf ontstijgen

En wat voor praktijkopleiding! Elke deelnemer kent immers een heftige levensgeschiedenis en werd daar in deze leerlijn keihard mee geconfronteerd. Als ervaringsdeskundige anderen vooruit helpen, vereist eerst zelf je problematiek ontstijgen en je toch jezelf kwetsbaar durven opstellen. Tegelijkertijd moet je ook kunnen samenwerken met andere buurtteamcollega’s en dus kennis opdoen van de “systeemwereld”.  

Pionier én ambassadeurs

Meer en meer wordt de waarde van de opgeleide ervaringsdeskundige in het contact met Amsterdammers gezien. Toch maken zij nog niet vanzelfsprekend deel uit van de buurtteams. Cursist Christa, nu nog werkzaam als stagiaire vraagt dan ook; ‘Geef ons perspectief op een dienstverband’ ‘Een ontwikkeling die gaande is’ volgens teamleider Joanne Sarker uit ZuidOost. Dat wordt later bevestigd door oud-cursist Patrick. Want natuurlijk kan het altijd beter, maar inmiddels zijn er wel al diverse ervaringsdeskundigen betaald aan het werk. ‘Jullie zijn de pioniers én ambassadeurs voor jullie beroepsgroep’ betoogt oud HVA lector Martin Stam. ‘Hou elkaar vast, zoek elkaar op, sluit je aan bij het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis’ en vooral; ‘blijf jezelf ontwikkelen! ’. Cursist Bianca is daar al mee bezig en hoopt binnenkort al te starten met een vervolgopleiding. Haar huidige buurtteamcollega en vroegere hulpverleenster Margit spoorde haar aan de stap te zetten. ‘ik wist wel dat ze méér in zich heeft” zegt zij trots op haar pupil.

Christa, Katarina, Rosemarijn, Khalid, Binti, Ahmed, Hanane, Ana en Bianca gefeliciteerd met jullie certificaat en veel succes in jullie werk als ervaringsdeskundige!

Velen worden vandaag de dag “ervaringsdeskundige” genoemd, of noemen zichzelf zo. Dit zegt echter vaak weinig over de kennis en competenties waarover diegene beschikt. Voor de buurtteams is het belangrijk dat je weet welke kennis en competenties je van een beroepsmatig werkende ervaringsdeskundige mag verwachten. Daarom is in opdracht van de gemeente de praktijkopleiding “Ervaringsdeskundigheid in buurt of wijkteam” als basis voor de beroepsmatig werkende ervaringsdeskundigen ontwikkeld. De (potentiele) werkgever en het team waarin de ervaringsdeskundige buurtteammedewerker werkt, worden nadrukkelijk betrokken bij het leerproces.

Praktijkopleiding ervaringsdeskundigheid

Deze praktijkopleiding is niet geschikt voor mensen die aan het begin staan van het verkennen van werken met eigen ervaringen. Een selectie maakt deel uit van de aanmeldprocedure. Voor aanmelden of meer info: karin@vanet.nl.nl  Zie ook www.amsterdamsnetwerkervaringskennis.nl  
Ga naar de inhoud