Vijf jaar ANE in beeld, een overzicht

We begonnen met het motto ‘ANE is geen broodje aap’. Nu zijn we vijf woelige jaren verder. Dankzij de inzet van al onze deelnemers en bondgenoten, staat noodzaak tot inbreng van ervaringskennis inmiddels duidelijk op de kaart. We hebben al vele mooie bijeenkomsten en colleges kunnen organiseren en het een en ander bereikt, maar er is nog veel meer te doen. Tijd voor een terugblik. Het ANE kijkt alvast uit naar de volgende vijf jaar!

Het devies van bondgenoot van het eerste uur Martin Stam: “Netwerken met ervaringskennis, is werelden verbinden en steeds weer versteld staan van de werelden die er zo te winnen zijn.”


Het startte allemaal met het initiatiefvoorstel ‘HUP Ervaringsdeskundigen’ van Groenlinks-gemeenteraadslid Lene Grooten. Het voorstel beoogde een grotere inbreng van ervaringsdeskundigen in beleid en uitvoering in de zorg en sociaal beleid, en werd begin 2019 aangenomen. Hier lees je een interview met Lene daarover.


Tijdens een brainstormsessie onder een oude lamp in Buurthuis de Havelaar ontstond het idee om een netwerk op te zetten voor Amsterdammers met ervaringskennis, vertelt ‘Moeder der ervaringsdeskundigen’ Astrid Philips. Op de foto Astrid samen met mede-initiatiefnemers Martin Stam en Berend de Groote, vijf jaar later op dezelfde plek.


Juni 2019 is het zo ver: het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis wordt gelanceerd met een heuse ‘kick-off’-bijeenkomst. Meteen al blijkt er veel animo te zijn voor een verbindend netwerk. Hier kun je het verslag van deze geanimeerde startbijeenkomst teruglezen of de presentatie bekijken.


Nog geen jaar na de lancering breekt corona uit. Een moeilijke en voor veel mensen ook verdrietige tijd. Maar achter de computerschermen wordt druk doorgewerkt…


Ondanks alle beperkingen van die periode, is er een jaar na de kick-off een blijvend actief netwerk gevormd, dat ”groeit & bloeit”, aldus het eerste jaarverslag. In juli 2020 zijn er al 341 deelnemers aangesloten. Er worden (virtuele) netwerkbijeenkomsten georganiseerd en de deelnemers schuiven aan bij tal van andere bijeenkomsten en overlegsessies om hun ervaringskennis in te brengen.

Een belangrijk onderdeel van het ANE zijn de werkgroepen (nu kringen geheten). Deze werkgroepen zijn vooral praktisch bezig en buigen zich over actuele thema’s die een binding hebben met het initiatiefvoorstel ”HUP ervaringsdeskundigen”. Elke werkgroep bestaat uit een mix van ervaringsdeskundigen, ambtenaren en andere professionals.

Het 1-jarig bestaan wordt ook gevierd met een film, met in de hoofdrol de deelnemers en bondgenoten die de kar trekken. Hieronder een korte compilatie:


In actie komen om ervaringsdeskundigheid op de agenda te krijgen, betekent niet dat het ontbreekt aan humor en zelfrelativering. Dat wordt treffend in beeld gebracht door cartoonist Irene mulder, die de herkenbare illustraties maakt voor de website en de verslagen. Hier zien we haar aan het werk tijdens een van de netwerkbijeenkomsten:


Zodra de coronamaatregelen het toelaten, worden er weer tal van colleges en brede netwerkbijeenkomsten georganiseerd, die een gestaag groeiende groep geïnteresseerden aantrekken en betrekken bij de doelstellingen van het ANE. Uit de ontmoetingen tussen deelnemers komen geregeld ook fijne andere samenwerkingen voort. Zo vertelt Marlou Ruijter, kartrekker van de nieuwe Kring Kleine Initiatieven:

“Tijdens de netwerkbijeenkomst van afgelopen zomer, is er zo een match gemaakt tussen iemand die op zoek was naar werk met begeleiding, SCIP/ De Regenboog en Stichting Perceval. Marlijn is nu twee dagdelen per week aan de slag met het ordenen van de archieven van het Wegloophuis voor een publicatie daarover.”


Hieronder en bovenaan dit artikel zie je een kleine impressie van vijf jaar bijeenkomsten, colleges en netwerk-activiteiten:


Ondertussen wordt vanuit de actieve kringen en door hun bondgenoten volop aan de weg getimmerd om gedaan te krijgen dat inzet van ervaringskennis een volwaardige plek krijgt in het sociale domein. Een greep uit de behaalde resultaten:

De Kring Bondgenoten Teams ontwikkelde al meermaals adviezen aan de gemeente om bij te dragen aan de ontwikkeling van het werkkader voor buurtteams met betrekking tot de ervaringsdeskundige buurtteam medewerkers. Ook werd er een bewustwordingscampagne in het leven geroepen onder de noemer WAM: welkom, aansluiten, maatwerk.

De Kring Armoede/ Bestaanszekerheid formuleerde samen met actiegroep NoordAs het Manifest Besteedbaar Inkomen en betrekt bij haar overlegsessies professionals vanuit diverse Amsterdamse welzijnsorganisaties. Er wordt intensief samengewerkt met gelijkgestemde organisaties.

De Kring Naasten formuleerde tijdens een reeks bijeenkomsten deze verklaring om aandacht te vragen voor de positie van naasten van zorgbehoevenden.

Veel actieve deelnemers in het netwerk volgden al waardevolle opleidingen tot ervaringsdeskundige, waarmee ze hun ervaringskennis nu professioneel kunnen inzetten.

Esmeralda van der Naaten, kartrekker en bestuurslid coöperatie ANE: “Ik ben vanaf het begin fan van het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis, omdat het vernieuwend is op veel verschillende manieren. Het wordt stedelijk gedragen en is een bondgenootschap voor en door iedereen die ervaringskennis belangrijk vindt. Dus niet wij – zij denken, maar allemaal gezamenlijk voor een belangrijk doel, daar houd ik van.”


Het ANE bestaat dankzij de inzet van de kartrekkers, ondersteuners en bondgenoten, waarvoor heel veel dank aan iedereen!!! Op naar de volgende vijf jaar!

Ga naar de inhoud