WAM staat voor Welkom, Aansluiten, Maatwerk. Dé ingrediënten van de Amsterdamse Maatwerk Methode. WAM biedt houvast in tijden waarin er veel verandert in ons werk. Samen geven we hier kleur aan. Wil je weten hoe? Lees het hieronder.
W De Amsterdammer wordt welkom geheten en voelt zich welkom.
A Ondersteuners sluiten aan bij de leef- en belevingswereld van de Amsterdammer, ze maken contact.
M Als er contact is, wordt begonnen met het organiseren en/of bieden van Maatwerk – op alle vraagstukken van de Amsterdammer.
Wat is de Amsterdamse Maatwerkmethode?
De Amsterdamse Maatwerk Methode (AMM) werd ontworpen door het Verbond van 100, bestaande uit vier verbondsteams. Op verzoek van de gemeente Amsterdam bedachten Sociaal werkers en ervaringsdeskundigen gezamenlijk hoe zij vanuit de Buurtteams zouden willen werken. De Amsterdamse Maatwerk Methode is het resultaat.
Het woord methode wordt wel gebruikt, maar de AMM is veel meer dan dat. Het is een beweging die tot een nieuwe grondhouding zal leiden. Open, uitnodigend, aansluitend, outreachend en bij de persoon en situatie passend. AMM is geen standaard werkproces dat steeds herhaald en afgewerkt wordt. Uitgangspunt van de Amsterdamse Maatwerk Methode is dat Amsterdammers altijd een benadering op maat verdienen.
Om de Amsterdamse Maatwerk Methode te ondersteunen en stimuleren zijn tientallen betaalde ervaringsdeskundigen aangesteld. Niet alleen bij de Buurtteams, maar o.a. ook bij de Ouder Kind Teams (OKT). De rol van deze ervaringsdeskundigen is vooral om het proces van loskomen uit geprotocolleerd en systemisch werken binnen en buiten de Amsterdamse Buurtteams te ondersteunen en stimuleren.
Werken met de Amsterdamse Maatwerk Methode betekent een ingrijpende cultuuromslag binnen het Amsterdamse sociaal domein. Het verloren vertrouwen tussen overheid en burger vraagt om herstel. Daarom is het nodig dat overheidsinstellingen en instellingen die in opdracht van de gemeente Amsterdam werken WAM tot in hun genen laten doordringen.
WAM!